Nieuwbouw in Eastermar

Nieuwbouw in Eastermar

Vier duurzame starterswoningen

In opdracht van de gemeente Tytsjerksteradiel, heeft Bouwbedrijf Swart in 2010 vier starterswoningen gerealiseerd. De kosten van deze halfvrijstaande woningen kwamen op  € 148.500 incl. BTW, vrij op naam. Deze woningen werden gebouwd worden op het terrein van de jongste dorpsuitbreiding, gelegen ten noorden van de huidige Blauhûskamp.

De woningen werden op traditionele wijze gebouwd in een tijdloze kleurstelling van donkerrode baksteen en antracietkleurig dak. Er werd gebruik gemaakt van duurzame – en onderhoudsarme materialen (zie illustratie hieronder, klik voor vergroting).

De kostprijs is redelijk uniek, daar het gaat om een halfvrijstaande woning met 300 m2 eigen grond, garage en dakkapel op een prachtige locatie, nabij de nieuw aangelegde waterspeelplaats. De woningen zijn qua onderhoud en energieprestatienorm (EPN 0,6) volwaardig.

Twee woningen bestemd voor de vrije verkoop

Links en rechts van de hierboven genoemde starterswoningen werden twee woningen voor de vrije verkoop gebouwd.

Deze vrijstaande woningen sluiten qua architectuur aan op starterswoningen om zo een aaneensluitend straatbeeld te creëren (zie ilustratie hieronder, klik voor vergroting).

Ook deze woningen werden gerealiseerd volgens de zelfde duurzame normen en hebben een aantrekkelijk kwaliteit/prijs verhouding.

Situatieschets (  download de complete PDF met de plattegrond )

Milieubewust

Naast de nodige energie- en kwaliteitsnormen qua bouw en materialen werden bovengenoemde woningen voorzien van een vogelvide. Dit is een nestgelegenheid, vooral bedoeld voor mussen, onder de eerste rij dakpannen over de gehele breedte van het dak. Meer informatie over de vogelvide: www.vogelvide.nl.