Verbouw oude school

Verbouw oude school

Afgelopen tijd hadden we een leuke klus te doen die veel met de geschiedenis van ons bouwbedrijf zelf te maken had, namelijk de verbouw van de voormalige Christelijke basisschool op de hoek van de Grote Hornstweg en de Seadwei.

Deze school is tot halverwege de jaren ‘80 in gebruik geweest en was gelegen pal naast de oorspronkelijke locatie van ons bouwbedrijf.
Later kwam er een nieuwe Christelijke school, centraal gelegen in Eastermar. Dit gebouw mochten wij destijds bouwen. Dit pand is echter ook al weer afgebroken en nu staat er een nieuw gebouw met daarin twee lagere scholen en appartementen op de zelfde locatie: de Kjellingen.
Het oorspronkelijke gebouw aan de Grote Hornstweg bestond op een gegeven moment uit vijf lokalen. Later zijn de drie oudste lokalen afgebroken. Het resterende pand is nu, in opdracht van de huidige eigenaar, verbouwd tot een fraaie kantoor-, cursus- en ontmoetingsruimte. Zo komt de geschiedenis van de Christelijke lagere school van Eastermar en Bouwbedrijf Swart opnieuw bij elkaar.

De verbouwing heeft geleid tot een fraaie, lichte ruimte waarin cursussen, vergaderingen en workshops plaats kunnen vinden. Door het plafond weg te halen kwamen de oorspronkelijke spanten aan het licht. Op de foto’s is goed te zien dat de keuze voor de hand lag om daarna geen plafond meer terug te plaatsen.
Het dak is geheel geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De panelen worden gebruikt voor de elektrische verwarming die zomers ook als airco kan werken. Doordat het pand d.m.v. voorzetpanelen verder is geïsoleerd, is er een energie-neutrale situatie ontstaan.

Naast de ontmoetingsruimte is er een keuken, toiletgroep en kantoorruimte gerealiseerd. Het oude schoolbord, dat wegens de verbouwing tijdelijk van haar plaats moest, is terug gezet en kan weer worden ingezet. Ook een aardig detail is dat de oorspronkelijke crême-rode vloertegels behouden zijn gebleven.