Restauratie vloer Kruiskerk Burgum

Restauratie vloer Kruiskerk Burgum

Het begon dit voorjaar allemaal met een klein lekje in de vloerverwarming en het resulteerde in het compleet vervangen het het verwarmingssysteem onder de gehele vloer van de kerk. De installatie – de vloerverwarming was van 1955 – was dusdanig verouderd dat het volledig vervangen verstandiger was dan het repareren van het oorspronkelijke lek. De gehele vloer van deze kerk, anno 1100,  moest dus open. Voor deze klus werd de expertise van Bouwbedrijf Swart ingehuurd.

Voordat men begon met deze restauratie werd de kerk voor zo veel mogelijk leeggehaald. Alle kwetsbare delen van de kerk zoals de preekstoel, orgel en plafondschilderingen werden zorgvuldig ingepakt. De vloer was bekleed met authentieke estrikken en deze moesten stuk voor stuk met de hand verwijderd worden. Alle tegels zijn genummerd zodat ze straks weer op de oorspronkelijke plaats zullen terugkeren. Ook het stucwerk van de pilaren was hier en daar aangetast en dat wordt allemaal meegenomen in het werk.

Het nieuwe systeem bestaat uit kunststof buizen. Dit systeem wordt boven op de oude vloer aangelegd en het eindresultaat komt dus iets hoger te liggen. Omdat zich nu de mogelijkheid bood worden ook andere zaken zoals kabels voor bijv. de geluidsinstallatie in de vloer verwerkt. Na installatie van alle systemen wordt de vloer weer met de oorspronkelijke estrikken betegeld en krijgt de kerk een verfbeurt. In het najaar van 2013 gaat de kerk weer open voor de wekelijke diensten.

Op de foto’s zijn de diverse werkzaamheden zichtbaar zoals de plaats van de oorspronkelijke lekkage, het verwijderen van de oude estrikken en het aanpakken van de aangetaste pilaren.

kruiskerk7kruiskerk8kruiskerk5kruiskerk9kruiskerk2kruiskerk6kruiskerk4kruiskerk3

Op onderstaande foto’s ziet u de nieuw aangelegde vloerverwarming (kunststof buizen) met daar boven op de nieuwe vloer van de oude estrikken.

Nieuwe vloerverwarming en aanleg nieuwe vloerAanleg nieuwe vloer van de oude estrikken. Elke estrik is bij het verwijderen genummerd en komt daardoor weer terug op de oorspronkelijke plaats.img_4475-01Aanleg nieuwe vloer

Begin september 2013: terwijl men druk bezig is met de vloer wordt ondertussen ook het plafond geschilderd.

img_4553-01img_4552-01img_4543-01img_4551-01img_4545-01

 

Verschillende media hebben aandacht aan de restauratie geschonken, kijk hier in ons Media Archief.