Restauratie PKN-kerk Heechsân-Eastermar

Restauratie PKN-kerk Heechsân-Eastermar

Een van de projecten waar Bouwbedrijf Swart een flinke klus aan heeft is de restauratie van de PKN-kerk aan de Torenlaan in Eastermar, locatie Heechsân. Daarbij komen ook specifieke ornamenten aan de beurt. Drie van die ornamenten zitten op een zeer zichtbare maar wel onhandige plek, namelijk boven op de kerktoren. Het gaat om de haan, het kruis en de gouden bal (pijnappel). Om deze ornamenten te kunnen verwijderen werd een enorme kraan ingehuurd. Op de foto’s is te zien dat de oprit naar de kerk maar net breed genoeg was zodat met enige moeite de kraan van Kielstra op zijn plek kon worden gereden.
Daarna kon de demontage beginnen. De klus was zo specifiek dat er een fotograaf van de Leeuwarder Courant op af was gekomen. Hij mocht daarom mee naar boven.

De haan en gouden bal konden redelijk makkelijk verwijderd worden. Het kruis gaf wat meer problemen en bleek muurvast te zitten. 12 jaar geleden had Bouwbedrijf Swart dit ornament al in onderhoud gehad en het blijkbaar toen iets té goed vastgezet. Uiteindelijk is er voor gekozen om het kruis te laten staan daar het na de vorige onderhoudsbeurt nog in prima staat bleek te zijn.

Zie ook het fimpje op het YouTube Kanaal van de Leeuwarder Courant.