Foeke Veenstra doet mee aan Beroepenwedstrijd Restauratie

Foeke Veenstra doet mee aan Beroepenwedstrijd Restauratie

Foeke Veenstra uit Drachten is geselecteerd voor de landelijke Beroepenwedstrijd Restauratie van Restauratie Opleidingsprojecten (ROP) op 10 en 11 december in Hengelo. De timmerman is bij ons werkzaam. De acht deelnemers moeten in vijftien uur een restauratieopdracht voltooien met authentieke bouwmaterialen.

Leren met je handen, is het motto van ROP dat met de opleiding van vakmensen ons cultureel erfgoed een toekomst wil geven. Vakmensen voor restauratiewerkzaamheden zijn onmisbaar voor het behoud en duurzaam restaureren van monumentale gebouwen. Tijdens de Beroepenwedstrijd bindt de 22-jarige Foeke Veenstra als één van de twee geselecteerde deelnemers van de ROP Noord-Nederland de strijd aan met kandidaten uit de andere regio’s. In de Vereniging Restauratie Noord (VRN) werken dertig gespecialiseerde bouwbedrijven samen. Hun vakmanschap zorgt voor behoud van het culturele erfgoed in Groningen, Friesland en Drenthe.

Vakmensen opleiden

Allround Bouwbedrijf Swart in Eastermar is één van die gespecialiseerde bedrijven. Restauratie is een belangrijke tak van het meer dan honderd jaar oude familiebedrijf dat als gerenommeerd leerbedrijf al veel vakmensen heeft opgeleid. “Wij vinden het opleiden van vakmensen ontzettend belangrijk”, zegt directeur Taeke Offringa. “Omdat vakmanschap dreigt te verdwijnen, blijven we medewerkers opleiden en zijn we aangesloten bij het ROP en de VRN. Het is toch prachtig dat jonge mensen de kans krijgen om zo’n restauratieopleiding te volgen en gediplomeerd vakkracht te worden. Daarom steken wij graag tijd en energie in het opleiden. Dat Foeke is geselecteerd voor de Beroepenwedstrijd is een mooie opsteker, een bewijs dat we het qua opleiding goed doen.”

Vaktimmerman

Foeke Veenstra is super trots dat hij is geselecteerd. De opdracht krijgt hij pas vlak voor de wedstrijd en die wordt bepaald via loting. “Ik zie het wel. Voor mij is het een unieke ervaring en prachtig voor Bouwbedrijf Swart als leerbedrijf. Ik koos aanvankelijk voor de muziek, maar toen al snel bleek dat alles eromheen mijn ding niet was, ben ik geswitcht naar bouwkunde. In het tweede jaar kwam ik als stagiair bij Swart en heb daar ook alle (vervolg)opleidingen gedaan. Ik heb nu een vast contract en vond het super dat Taeke Offringa vroeg of ik de restauratieopleiding wilde doen.” Vol enthousiasme vertelt de vaktimmerman over zijn werk en de huidige klus: restauratiewerkzaamheden aan de kerk in Ryptsjerk. “Als je ziet hoe vroeger de houtconstructies zijn gemaakt, zonder schroeven. Prachtig. Ze zijn oersterk en zitten muurvast. Het is zo mooi als je iets restaureert en daar later niets van ziet.”