Energie(k)loket als beste consortium uit de bus!

Energie(k)loket als beste consortium uit de bus!

Het project ‘Energie(k)loket‘, een samenwerkingsverband tussen een aantal bouwbedrijven, twee banken en de gemeente Tytsjerksteradiel, mocht uit handen van het gemeenteportaal ‘BESPAARLOKAAL‘ een landelijke prijs in ontvangst nemen voor haar initiatief om energiebesparing bij de inwoners van haar gemeente te stimuleren. In Nederland zijn ± 120 vergelijkbare projecten/samenwerkingsverbanden maar de vakjury noemde het Energie(k)loket verreweg het beste voorbeeld van Nederland voor energiebesparing in huis. 
De gemeente Tytsjerksteradiel kreeg de prijs, 10 E-managers, overhandigd. De E-managers geven inzicht in het gas- en lichtverbruik en kunnen worden uitgeleend aan deelnemende huiseigenaren.

 

De gemeente heeft destijds het Energie(k)loket geopend in een voorbeeldwoning in Gytsjerk met een keur aan energiebesparende oplossingen. Een consortium van gelieerde ondernemers, waar onder Bouwbedrijf Swart, heeft deze woning in één dag van energielabel G (zeer onzuinig) naar het A-label (energiezuinig) weten te brengen. De bedoeling was dat het project, gestart in september 2011, van beperkte levensduur zou zijn. Echter het Energie(k)loket is zo succesvol gebleken dat besloten is het project voort te zetten. Bovengenoemde prijs bevestigt dit succes!

Niet alleen viel de gemeente dankzij ‘BESPAARLOKAAL’ in de prijzen. Ook de gelieerde bedrijven mochten Tytsjerksteradiel iets moois aanbieden. Dit consortium van ondernemers, dat zich binnen het Energie(k)loket profileert als ‘vrijblijvend, bindend en stimulerend’, bood wethouders Fokkema en Rijpstra een schitterende tegelwand met foto’s aan van de eerste 200 woningen die via het Energie(k)loket zijn aangepakt. De tegels waren aangebracht op een replica van de ’tegeltjesbrug’ in de gemeente.