Renovatie kerktoren Hervormde kerk Earnewâld

Renovatie kerktoren Hervormde kerk Earnewâld

De hervormde kerk in Earnewâld is gebouwd in 1794. De preekstoel is nog ouder (1699) en de klok is gegoten in het jaar 1500.

In opdracht van de gemeente Tytsjerksteradiel zijn we druk bezig geweest met het renoveren en restaureren van verschillende onderdelen van de kerktoren. Alle 34 ankers werden roestvrij gemaakt en in de primer gezet, samen met andere schilderswerkzaamheden aan kozijnen en galmborden. De wijzerplaten van het uurwerk, aan de buitenkant van de toren, zijn opnieuw geschilderd en verguld. Wat het uurwerk zelf betreft; deze is gedeeltelijk vernieuwd en gedeeltelijk gerestaureerd in samenwerking met Vellema Torenuurwerken B.V.

Op maandag 16 december 2013 zijn de opnieuw vergulde windvaan (skûtsje) en bal teruggeplaatst op de torenspits. Op de onderstaande foto’s kunt u hier een beeldverslag van zien. Onze mensen waren tijdens deze klus verplicht om nieuwe, witte handschoenen te dragen, daar anders het vergulsel aangetast kan worden door zweet en vuil.Met een kraan met manbak van de firma Schot werden Freddie de Klein en Foeke Veenstra naar boven gebracht. Ondanks de harde wind lukte dit precisiewerk prima en konden windvaan en bal in alle zorgvuldigheid weer worden teruggeplaatst.

In januari 2014 werden er nog wat houtrotproblemen aan de binnenkant van de toren aangepakt, maar daarna was de toren van de kerk van Earnewâld weer helemaal bij de tijd.