Woningen niet meer aansluiten op gas

Woningen niet meer aansluiten op gas

Weekblad actief 26 september 2018

Bouwbedrijf Swart weet uit ervaring dat het kan

Woningen niet meer aansluiten op gas?

 

Eastermar

In 2021 gaat de Groningse gaskraan verder dicht. Gasgestookte CV-ketels mogen dan niet meer worden geïnstalleerd. Nederlanders krabben zich achter de oren. Hoe moet het dan verder? Bouwbedrijf Swart in Eastermar heeft al vijf jaar ervaring met alternatieven.

 

“Een woning gasvrij verwarmen kan vandaag-de-dag. Vrij gemakkelijk zelfs”, zegt directeur Taeke Offringa. De technische mogelijkheden zijn beschikbaar en ook zonder subsidieregelingen betaalbaar voor de woningmarkt. De bewoners van een nieuwbouwwoning verdienen een investering in ongeveer zes jaar terug. Bewoners van een gerenoveerde woning moeten denken aan een termijn van zes tot tien jaar.”

 

Vijf jaar energieneutraal

Vijf jaar geleden bouwde Bouwbedrijf Swart de eerste energie neutrale woning van Tytsjerksteradiel, in Burgum. Sindsdien volgden er meer. Momenteel levert het Eastermarder Bouwbedrijf een serie van acht energie neutrale woningen op in eigen dorp. “Er is geen gasaansluiting in deze huizen, maar de bewoners hebben de koude week onlangs – temperatuur ver onder nul en harde wind – prima doorstaan. De woningen bleven moeiteloos op twintig graden”, vertelt Taeke Offringa.

 

Het was koud maar de woning bleef moeiteloos warm

Luchtdicht geïsoleerd

Voor het fossielvrij verwarmen van een huis moet de woning aan drie voorwaarden voldoen. Voor de ramen moet driedubbel glas worden gebruikt, HR+++. De woning moet voorzien zijn van een goed isolerende schil. En de woning moet luchtdicht zijn. “Vergelijk het met een thermoskan. Zo lang de kan dicht zit, blijft de koffie warm. Dat komt niet doordat de thermoskan voorzien is van een dikke isolatielaag, maar doordat de lucht niet weg kan.”

 

Nieuwbouw of renovatie?

Voor nieuw te bouwen huizen zijn deze drie eisen eenvoudig te realiseren. Bij bestaande huizen kan het ook, al verschilt de manier waarop van situatie. Wat voor ramen zitten er in de woning? Welke bouwstijl is gebruikt? Wat is de isolatiewaarde van muren, vloeren en bovenal het dak? “Er is vaak vele meer mogelijk dan mensen denken”, weten ze bij Bouwbedrijf Swart dankzij veel ervaring in renoveren. “Voor vloerverwarming bijvoorbeeld, zijn diverse bouwoplossingen beschikbaar.”

 

Ventilatiesysteem, warmtepomp

Om de warme lucht binnen te houden en toch frisse lucht in een woning te krijgen, installeert Bouwbedrijf Swart bij de energie neutrale woningen een gebalanceerd ventilatiesysteem dat CO2-gestuurd is. De woningen worden verwarmd met een luchtwaterwarmtepomp. “De installatie die hiervoor nodig is, staat in de bijkeuken van de woning, met op het dak een kastje”, wijst Offringa.

 

De techniek die achter dit systeem schuilgaat, maar dan andersom.  

De airco blaast warmte naar buiten om koude lucht te leveren. Een luchtwaterwarmtepomp gebruikt koude lucht om warmte af te geven. “Het geheim voor energiezuinig verwarmen zit in het ventilatiesysteem”, legt Offringa uit. “Deze bestaat ui twee luchtstromen, waarbij de ene koud is (van buiten komt) en de andere warm is (van binnen komt). De luchtstromen worden dicht langs elkaar geleid, waardoor de temperaturen zich met elkaar vermengen. De lucht van buiten wordt warmer. De lucht van binnen koelt iets af. Stel de lucht van buiten is tien graden. Binnen is het twintig graden. De nieuwe lucht die de woning binnenkomt is dan vijftien graden. Lucht vijf graden verwarmen kost minder energie dan lucht tien graden verwarmen.”

 

Wij installeren een luchtwaterwarmtepomp.

Alternatieven voor gas

De lucht verwarmen tot de uiteindelijk gewenste temperatuur, kan op verschillende manieren: elektrisch met infraroodpanelen bijvoorbeeld, maar je kunt ook kiezen voor verwarming met organisch materiaal, zoals bijvoorbeeld een pellet kachel die brandt op geperst afvalhout. De warmtebron wordt bij voorkeur aangesloten op vloerverwarming en muurverwarming in plaats van op traditionele radiatoren.

“De technische ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel”, zegt Take Offringa. “Je vraagt je voortdurend af wat het beste is. Kijk naar het grondwaterwarmtepomp-systeem. Een paar jaar geleden werd dat gepresenteerd als oplossing voor het verwarmen van een woning. Vandaag de dag weten we dat het systeem beschadigd kan raken, dat er iedere tien jaar een nieuwe grondboring nodig is, en vragen we ons af hoe de aardkorst er uit komt te zien als ons dichtbevolkte land vol met buizen komt te zitten.”

 

Wat is het beste?

Wat is een goed moment om in te stappen, vragen veel mensen zich af. De bouwondernemer zegt: “ik vergelijk de huidige situatie wel eens met die van de periode dat de computer zijn intrede deed. Natuurlijk, de mensen van het eerste uur kochten een computer die na een paar jaar weer verouderd was. Maar ze deden wel ervaring op. En de computers en technische mogelijkheden verbeteren zich nog steeds elke dag.”