Toekomstbestendig door vriendschappelijke samenwerking

Toekomstbestendig door vriendschappelijke samenwerking

Slingelhof in Drachten bestaat sinds de jaren zestig. Van een oud en gedateerd gebouw is echter sinds kort geen sprake meer. Na een grondige verbouwing door Bouwbedrijf Swart is het nu een gloednieuw centrum voor ontmoeting en afscheid. Een centrum dat tot stand kwam door de vriendschappelijke samenwerking tussen Bouwbedrijf Swart en Uitvaartverzorger de Laatste Eer.

 

Speerpunten

Bouwbedrijf Swart heeft als aannemer de verbouwing van Slingehof geleid. Maar van simpelweg uitvoeren was geen sprake. Taeke Offringa, directeur en eigenaar Bouwbedrijf Swart, en Freerk Jan Rijpkema, directeur De Laatste Eer, zijn namelijk een hechte samenwerking aangegaan om het project et het beste mogelijke resultaat af te ronden. “Het was een samenwerkingsproject waarin we kennis en ervaring hebben gedeeld. Het was bovendien erg vriendschappelijk”. Aldus Taeke Offringa. “Speerpunten voor het project waren planning en prijs. Doorslaggevend in onze zoektocht naar een aannemer was de planning van Taeke en zijn team. Zij konden ons garanderen dat de verbouwing op tijd klaar was, en dat is gelukt”, vult Freerk Jan Rijpkema aan.

 

Koudebrugggen

Bij de verbouwing speelden duurzaamheid en toekomstbestendigheid een significante rol. Het oude gebouw was gegarandeerd, maar dient nu wel als fundament van het nieuwe Slingelhof. Dit zorgde voor een aantal uitdagingen. “Tijdens de sloop stuitten we bijvoorbeeld op koudebruggen en slechte dakisolatie. In plaats van de isolatie binnen te verbeteren, hebben e juist in overleg de isolatie aan de buitenkant geplaatst”, legt Offringa uit. “Die oplossing past perfect bij de uitstraling die we voor ogen hadden, tevens hoefden we binnen niets aan ruimte in te boeten”, vult Rijpkema aan.

 

Sparren

Het nieuwe Slingehof moet een warm gevoel geven, als een arm om je heen. Daarbij spelen kleur en materiaal een belangrijke rol. De houten panelen die de gevel sieren en in het interieur zijn verwerkt, zaten bijvoorbeeld in het ontwerp. “Taeke en ik hebben samen naar de mooiste materialen gezocht. Vervolgens heeft hij ons de zorgen uit handen genomen en de juiste mensen bij elkaar gezocht om dit resultaat neer te zetten. We voelden ons gehoord en er was begrip voor elkaar”, aldus Rijpkema. Offringa vult aan: “Freerk Jan belde ons op een gegeven moment over het stucwerk in de aula. We hadden klasse 2 stucwerk afgesproken, maar dit had niet het beoogde resultaat. We hebben erover gespard en uiteindelijk klasse 1 stucwerk opgeleverd. Zo hebben we constant vraag en budget naast elkaar gelegd om het gewenste eindresultaat neer te zetten.”

 

Voorbeeldproject

Het nieuwe Slingehof is een prachtpand geworden, waarbij alles uit de kast is gehaald het een modern, maar stijlvol centrum te maken.  Men kan hier waardig afscheid nemen van dierbaren. Offringa is zichtbaar trots op het resultaat en de samenwerking: “Het is een hele vriendschappelijke samenwerking geweest en ik vind het jammer dat het nu voorbij is. Voor ons is Slingehof een voorbeeldproject zoals wij als bedrijf ieder projecten willen aanpakken.”