Sociaal ondernemen doe je ook met klanten

Sociaal ondernemen doe je ook met klanten

“De maatschappij is aan het verharden, waarbij alleen de laagste prijs geldt”, aldus ondernemer Taeke Offringa van Bouwbedrijf Swart in Eastermar. “Als bedrijf zijn we er trots op dat we tijd en ruimte kunnen beiden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en een kans te bieden.” De ondernemer sprak deze woorden toen hij op 12 november het zogenaamde ‘Mei-inoar Meidwaan-vignet’ kreeg uitgereikt uit handen van wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes van Tytsjerksteradiel. Een keurmerk dat voor de tiende keer werd uitgereikt en is bedoeld voor bedrijven die kansen en mogelijkheden bieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe werkt dat? Wat komt daarbij kijken? Een gesprek over sociaal ondernemerschap en vasthouden aan familiewaarden.

Tjalling is 22 en heeft een slaapziekte. Sneller dan een doorsnee-persoon valt hij in slaap en dat kan dus midden op de dag gebeuren. In onze maatschappij is dat al snel een drempel voor het krijgen van een baan, maar voor Bouwbedrijf Swart was het geen onoverkomelijk probleem. “Wanneer je wil dat iedereen in deze samenleving een kans krijgt, moet je er ook voor open staan om mensen die dat nodig hebben extra te helpen”, aldus Taeke Offringa. “Wij laten Tjalling twee keer per dag een extra uur pauze nemen, in de ochtend en in de middag. In die pauzes gaat hij naar huis, waar hij een half uurtje slaap pakt. Met dat ritme houdt hij het een hele dag bij ons vol en hebben wij er een zeer gemotiveerde collega’s bij”.

 

Het klinkt zo makkelijk, maar Offringa – die twee jaar geleden ook al eens iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in zijn bedrijf een kans gaf – wijst erop dat het wel een investering vergt. “Het gaat uiteraard verder dan flexibele werktijden. Je moet je gehele bedrijf erop instellen; intern moet je de goede begeleiders hebben en het hele team moet het als het ware vanzelfsprekend vinden, in die zin ben ik trots op ons bedrijf. Het was altijd al een familiebedrijf en dat zijn we nog. In dat DNA zit ingebakken dat je elkaar respecteert en helpt. Het is de meest vruchtbare voedingsbodem om het beste uit je mensen te halen”.

 

Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes gaf bij de overhandiging van het vignet aan dat bedrijven zoals Swart meer aandacht verdienen. “Werkgevers zoals bouwbedrijf Swart die bijdragen aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt moeten herkenbaar zijn en erkenning krijgen voor hun maatschappelijke bijdrage”, zo verklaarde ze. De ondernemer is daar blij mee. Offringa wijst op het dilemma dat menig ondernemer met een hart voor sociaal ondernemerschap zal herkennen. “In onze wereld draait bijna alles om de laagste prijs. Dat is in de bouw ook zo. Zo willen wij echter niet ondernemen. De jongen die wij drie jaar geleden een kans gaven, zat al jaren zonder werk en kreeg daar niet alleen mentaal maar ook lichamelijk last van. Het is zo geweldig om te zien hoe zo’n medewerker zich heeft ontwikkeld. Tegelijkertijd moet je realistisch zijn: extra begeleiding kost meer uren. Sociaal ondernemen doe je niet alleen, maar ook met je klanten. Ik vind het dan ook heel fijn om te merken dat er stapje voor stapje steeds meer opdrachtgevers zijn, die factoren als duurzaamheid en sociaal ondernemerschap belangrijk vinden”.