Karakteristykpriis voor boerderij Sumar, fraai gerestaureerd door Bouwbedrijf Swart

Karakteristykpriis voor boerderij Sumar, fraai gerestaureerd door Bouwbedrijf Swart

SUMAR – De boerderij op de Heerenweg 24 in Sumar is fraai gerestaureerd door Bouwbedrijf Swart uit Eastermar. Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel besloot de Karakteristykpriis 2018 te overhandigen aan de boerderij-eigenaar, Romke Wijmenga.

De Karakteristykpriis is een aanmoedigingsprijs van 500 euro (beschikbaar gesteld door de Timmermantsjoender uit Garyp) die de liefde levend houdt voor karakteristieke landschappen en bouwstijlen. Hij wordt jaarlijks overhandigd aan een eigenaar die op onderscheidende wijze aandacht schonk aan de instandhouding van karakteristiek bouwwerk. Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel wil de aandacht vestigen op de cultuurhistorische waarde van karakteristieke panden in de gemeente. “We vertellen graag het verhaal er achter”, zegt voorzitter Bareld Kootstra.

 

Taeke Offringa van Bouwbedrijf Swart en Romke Wijmenga zijn content met de Karakteristykpriis 2018.

De boerderij in Sumar staat op de plek waar vroeger een groot heideveld begon. “Bommen Berend werd in 1672 door deze heide tegengehouden, en Jelke Sjoerds Hoekstra was de boer die omstreeks 1840 tot 1890 een groot deel van deze heide heeft ontgonnen,” vertelt Kootstra. “Hoekstra had zelf een boerderij aan de Harste en bouwde voor zijn kinderen diverse boerderijen aan de Heerenweg. De boerderij op 24 was daarvan in 1860 de eerste. Deze boerderij staat bovendien model voor het boek ‘It goudene ûleboerd’ van G. Spaanderman-Wielinga.”

De jury waardeert de wijze waarop het pand is gerestaureerd. De binten waren rot, waardoor het dak en muren inzakten. Bouwbedrijf Swart heeft de restauratie prachtig uitgevoerd. Kootstra: “Je ziet niet dat deze oude boerderij is hersteld, de cultuurhistorische waarde is behouden.”