Historie

Historie

Bouwbedrijf Swart is een familiebedrijf dat haar wortels heeft in de negentiende eeuw. Grondlegger van het bedrijf is Pieter Jacob Swart. In 1899 begon hij een timmerbedrijf aan de Torenlaan in Eastermar.  Hier ligt de kiem voor het bouwbedrijf zoals dat nu bestaat. Pieter Jacob trouwde met Aukje van der Meulen. Zij kregen drie kinderen, Jacob, Anne en Hinke.

Hun zoon Jacob trad in de dertiger jaren in de voetsporen van zijn vader en zette het bedrijf voort. Jacob trouwde met Egbertje van der Sluis (foto links), waarvan hun drie zonen, Pieter, Andries en Sybren bij vader in dienst traden. Helaas is Andries in 1964 ten gevolge van een verkeersongeval overleden.

De beide zoons namen in de zeventiger jaren het roer over. In 1988 verhuisde het bedrijf naar het nieuwbouwpand aan de Grote Hornstweg in Eastermar. In oktober 2006 ging Pieter met pensioen, hij werd opgevolgd door schoonzoon Taeke Offringa. Samen met Sybren Swart stond hij tot 2011 aan het hoofd van Bouwbedrijf Swart. Syb Swart ging in de zomer van 2011 ook met pensioen. De dagelijkse leiding is nu in handen van Taeke Offringa en zijn vrouw Betty Swart.