Schoolklassen op werkbezoek

Schoolklassen op werkbezoek

Op 28 maart 2013 was het ’s morgens een drukte van belang bij Bouwbedrijf Swart. Twee klassen van KBS de ‘Reinbôge‘ uit Burgum kwamen op de fiets naar Eastermar om kennis te maken met het werken in de bouw. Bouwbedrijf Swart was goed voorbereid op deze invasie; drankjes en paaseitjes stonden klaar.
De klassen 8A en 8B, met in totaal meer dan 40 leerlingen, kregen in twee groepen een rondleiding door de werkplaats en kantoren van het bedrijf. De leerlingen konden ondertussen vragen stellen. Op deze manier leerden de kinderen dat niet alleen timmermannen in een bouwbedrijf werken maar dat er nog veel meer functies zijn.

‘Grutsk’ op zelfgemaakt vogelhuisje
Maar het leukste deel van de kennismaking was wel dat de leerlingen zelf aan de slag konden met het maken van een vogelhuisje. In de werkplaats stond een grote werktafel met hamers, boormachines hout, spijkers en schroeven klaar, zodat alle kinderen zelf een vogelhuisje kon timmeren. Uiteraard stonden de ‘echte’ timmermannen’ van bouwbedrijf Swart paraat om hier en daar te assisteren.

Goed geregeld
Leerlingen, juffen en meesters waren erg enthousiast over het bezoek. “We bezoeken wel eens vaker met de klassen een bedrijf, maar dit was erg goed geregeld, het was zeer geslaagd”, aldus de leiding.
Het bezoek stond in het kader van ‘Bouwen aan de Bouw’, een initiatief van de noordelijke werkgevers in de bouw, aangesloten bij Bouwend Nederland en de NVBU. Over enkele jaren verwacht deze sector een flink tekort aan vakmensen. Werkgevers in Groningen, Friesland en Drenthe ondernemen daarom allerlei activiteiten om jongeren én volwassenen kennis te laten maken met beroepen, opleiding en werk in de bouw.