Restauratiewerk interieur kerk Earnewâld opgeleverd

Restauratiewerk interieur kerk Earnewâld opgeleverd

Het was een flinke – maar zeer mooie klus; het restaureren van het kerkinterieur van de NH kerk te Earnewâld (1794). Eind mei 2015 is dit interieur opgeleverd en heeft een compleet nieuwe uitstraling gekregen.

Begin dit jaar zijn we van start gegaan met het verwijderen van de oorspronkelijke onderdelen van het interieur en het slopen van het zachtboard plafond (tweede foto). Een originele, houten dakbetimmering kwam toen aan het licht. Nadat e.e.a. in originele staat werd hersteld is het plafond in een diep-blauwe kleur geschilderd. Een dergelijke transformatie heeft natuurlijk een enorm effect op de gehele ruimte.

De vloer van de kerkzaal is geheel vernieuwd en ook alle lambrisering is nagekeken en waar nodig hersteld. De verwijderde kerkbanken kregen een opknapbeurt. De stukadoor zorgde voor strakke muren en wanden.

Na een paar maanden werk was de restauratieschilder aan de beurt en ook dat was een enorme klus. Het kerkbankenmeubilair was oorspronkelijk geschilderd in een groene kleur, zoals op de tweede foto te zien is. Nu is al dit meubilair voorzien van een licht-eiken houtimitatie. Met veel oog voor detail is dit restauratieschilderwerk gebeurt.
Verder is er voor gekozen om het stucwerk onder het orgel te voorzien van een warme rood-bruine marmer-imitatie waardoor het aanzien van het geheel veel robuuster werd.
Als finishing touch kregen verschillende gietijzeren onderdelen van het interieur een koper-imitatie.

Als bouwbedrijf doet het ons goed dat we al die oude timmer- en restauratietechnieken nog steeds kunnen en mogen toepassen. Door de aanpassingen aan het interieur heeft de kerk een hele andere, stijlvolle sfeer gekregen. En een compliment voor de restauratieschilder en zijn assistenten want het is een staaltje vakwerk!