Restauratie interieur kerk Ureterp

Restauratie interieur kerk Ureterp

We zijn al weer met een prachtig restauratieproject bezig. Deze keer is het de Protestantse Kerk Opsterland Noord in Ureterp.

Het gebouw, de Sint Petruskerk, is gebouwd omstreeks 1250 en is één van de oudste gebouwen in de omgeving. De toren heeft geen fundering maar staat rechtstreeks op een dekzandrug. De dikke muren zorgen er voor dat e.e.a. niet verzakt.
Oorspronkelijk zijn er Friese kloostermoppen gebruikt om de kerk te bouwen. Later zijn de muren met waalstenen vernieuwd maar in de zuidmuur zijn de oude kloostermoppen nog terug te vinden.

De opdracht is omvangrijk want het gehele interieur van de kerk wordt vernieuwd op het orgel (1904) en de preekstoel (17e eeuw) na. De oude vloer is gesloopt. Er wordt een nieuwe eikenhouten vloer gelegd en langs de muren wordt een lambrisering aangebracht met daarin de convectoren voor de verwarming weggewerkt. In de rest van het gebouw komen nieuwe radiatoren en leidingen.
De toiletgroep en consistorie worden compleet vernieuwd met o.a. een invalidentoilet en keuken.

Zodra de werkzaamheden klaar zijn wordt het interieur geheel geschilderd.
De buitenkant van het kerkgebouw krijgt ook de nodige aandacht. De goten worden hier en daar hersteld of vernieuwd. Alle roestige muurankers worden vernieuwd en waar nodig opnieuw gefundeerd in de muur.
Zoals u op de foto’s kunt zien treffen wij de nodige beschermingsmaatregelen om bijv. de oude graven, die dicht langs het pad naar de ingang staan, niet te beschadigen.

Aardig om te vermelden zijn de volgende details:

Luchtroosters; Om luchtcirculatie onder de nieuwe houten vloer te creëren waren er luchtroosters nodig. Dit kunnen uiteraard geen moderne roostertjes zijn. We hebben uit gietijzer naar oud model luchtroosters laten maken en deze op een dergelijke manier geplaatst dat het net lijkt of hebben ze er altijd zo gezeten. Om de luchtgaten te realiseren moest er door de muur van den kerk geboord worden; geen gemakkelijke klus want de muren zijn anderhalve meter dik!

Herenbanken.
Een aantal van de oude herenbanken waren niet meer bruikbaar. We hebben het zo opgelost door de nog bruikbare banken rechts (als je in de kerk binnenkomt) te plaatsen en een kopie van deze banken te maken voor de linkerkant. De kopie herenbanken zijn gemaakt van andere houten kerkbanken die niet meer gebruikt werden. Tot en met het hang- en sluitwerk van de deurtjes en de fraaie sierknoppen is alles precies nagemaakt.

Lichtplan
Een systeem van spots en lampen zorgt er voor dat details van het interieur van de kerk prachtig uitkomen.

De foto’s van het uiteindelijke resultaat spreken voor zich…